Strategische klimaatbuffer De Nieuwe Afsluitdijk


De zeespiegel stijgt en in de toekomst krijgen we vaker te maken met extreem weer. Om de Afsluitdijk veilig, duurzaam en toekomstbestendig te maken, werkt Rijkswaterstaat sinds 2018 samen met het consortium Levvel aan het project De Nieuwe Afsluitdijk. Het doel van het project is om de Afsluitdijk sterk genoeg te maken voor een storm die gemiddeld eens in de tienduizend jaar voorkomt. In 2025 moet het project klaar zijn. Hieronder lees je over de werkzaamheden die de Afsluitdijk gaan versterken.

Betonnen blokken voor de Afsluitdijk

De Afsluitdijk wordt verhoogd en versterkt met een nieuwe dijkbekleding: een laag van sterk materiaal om de dijk tegen waterschade te beschermen. Levvel gebruikt hiervoor speciale betonnen blokken, de zogenaamde Levvel-blocs die meer dan zesduizend kilo per stuk wegen. Vanaf een kraanponton gaat Levvel in totaal 75.000 van deze betonblokken plaatsen.

Sluizen en gemalen

Om het land achter de dijk te beschermen bouwt Levvel twee nieuwe pompgemalen in Den Oever. Deze gemalen kunnen water uit het IJsselmeer pompen en afvoeren bij extreem weer. De pompen zijn visvriendelijk en energiezuinig. Zonnepanelen bij Den Oever leveren de energie voor de pompen. Daarnaast komen er twee nieuwe keersluizen en bestaande keersluizen worden versterkt. Ook deze sluizen kunnen water afvoeren dat via de IJssel het IJsselmeer in stroomt. Verder komen er twee nieuwe stormvloedkeringen bij.

Bekijk hieronder de video waarin Rijkswaterstaat uitleg geeft over het project De Nieuwe Afsluitdijk:

Vismigratierivier

De Afsluitdijk houdt niet alleen de zee tegen maar ook vissen. Daarom werkt Levvel samen met provincies en gemeenten om de verbinding tussen de Waddenzee en het IJsselmeer te herstellen. De provincies Friesland, Noord-Holland en de gemeenten Súdwest-Fryslân, Hollands Kroon en Harlingen leggen een vismigratierivier aan. Dat is een vispassage van vier kilometer lang. Er komt een natuurgebied omheen waar je als bezoeker naartoe kunt. Levvel maakt de opening in de Afsluitdijk voor de vismigratierivier. Zo kunnen vissen in de toekomst van het IJsselmeer naar de Waddenzee zwemmen en omgekeerd.


Projectsoort
Uitgevoerde maatregel
Deelnemer
Rijkswaterstaat, Levvel, Provincie Friesland, Provincie Noord-Holland, gemeente Súdwest-Fryslân, Hollands Kroon & Harlingen
Schaal
Regio
Thema
Overstroming