Ambitie klimaatbestendige stad 2050


BVR - adviseurs ruimtelijke ontwikkeling - laat met het project Ambitie 2050 zien dat elke klimaatopgave kansen biedt in bestaande steden.

Resultaten

BVR heeft toekomstbeelden ontworpen voor de steden Arnhem, Rotterdam, Kampen en Eindhoven. Zo heeft Arnhem in 2050, volgens dit toekomstperspectief, prachtige waterterrassen langs de Nederrijn. Bij laagwater fungeren de terrassen als trappen, waardoor de bewoners van de stad in de zomer heerlijk kunnen zwemmen. Bij hoogwater lopen de bakken vol en hebben ze de functie van een waterkering.

In Kampen valt vooral het daklandschap op dat deze hanzestad in 2050 zou kunnen sieren. BVR schrijft hierover: “Daken worden door particuliere huiseigenaren ingezet als energiebron, maar vooral als beheersing van het binnenklimaat. De schoorstenen met de ventilatiekappen werken als ventilatieschoorstenen. De bronskleurige reflecterende dakpannen zijn met PV cellen uitgerust. Ze zorgen voor reflectie en energiewinning. Een prachtig en innovatief daklandschap is hier een duidelijk antwoord op de klimaatverandering.”


Resultaten verschenen op
Projectsoort
Onderzoek
Schaal
Gemeente
Thema
Droogte, Hitte, Wateroverlast