Klimaatatelier Rheden


De Provincie Gelderland wil vanuit haar klimaatprogramma klimaatbestendigheid stimuleren. Naast aandacht voor klimaatverandering in provinciaal beleid wordt ook actief richting regio’s en gemeenten gewezen op het belang en de meerwaarde van klimaatadaptatie. Dat gebeurt onder andere door het houden van een klimaatatelier. Een van de klimaatateliers is op 25 november 2013 georganiseerd voor de gemeente Rheden.

Resultaten

Het klimaatatelier bestond uit 3 ‘blokken’:

  • Doel en kader door vertegenwoordigers van de gemeente en de provincie Gelderland
  • Toelichtingen op het klimaatbeleid en de gevolgen voor Rheden, én op de situatie van bodem, water en groen in de gemeente.
  • Aanzet voor een adaptatiestrategie door het schetsen op ruimtelijke mogelijkheden en een discussie over governance, samenwerking en beleid.

Een effectieve klimaatadaptatie vraagt een breed pakket aan visies, beleid, instrumenten en samenwerkingsvormen. Aan het eind van het atelier zijn een aantal interessante aspecten besproken.

Werkwijze van de gemeente
Op dit moment wordt te weinig vooruit gekeken en te sectoraal gewerkt, men laat zich vooral leiden door de waan van de dag. Het atelier onderstreept het belang en nut van een integrale aanpak van problemen, in plaats van een sectorale benadering. Deze manier van werken zou in meer belangrijke projecten opgepakt kunnen worden.

De klimaaturgentie is aangetoond in het atelier. De urgentie kan verder worden onderbouwd met een berekening van de kosten van het ‘niets doen’. De baten die zullen ontstaan moeten opwegen tegen de kosten die gemaakt worden om de gemeente klimaatrobuust te maken. Kosten en baten komen niet altijd bij de zelfde partijen te liggen, en verschillen vaak in tijd. Meekoppelen met andere beleidsthema’s kan dit obstakel verminderen.

Dit inzicht is een goede aanleiding om de integrale werkwijze en samenwerking te bevorderen, ook met partners als het waterschap en de woningbouwvereniging.

Draagvlak
Aanpassingen voor het klimaat zullen breed gedragen moeten worden door de bevolking terwijl zij op dit moment andere prioriteiten stellen. Het is daarom belangrijk dat er gecommuniceerd wordt naar de bevolking toe. Voor grotere ingrepen is draagvlak nodig van de politiek. De aanwezigheid van beide wethouders is een teken dat de politiek dit aspect belangrijk vindt. Deze aandacht moet worden vastgehouden en leiden tot concreet beleid.

Concreet beleid
De integratie van klimaat in het gemeentelijk beleid kan gebeuren via het opstellen van een gemeentelijke integrale bodem-water-groen visie, zoals pilotstad Amersfoort heeft gedaan. Ook de nieuwe structuurvisie is een goede optie. Klimaatverandering is immers een integraal onderwerp waar vele beleidsterreinen elkaar raken en samenkomen. Verder bestaat de mogelijkheid om de kennis toe te passen in de herstructureringsplannen in Velp-Zuid. Dit zou een mooi voorbeeldproject kunnen vormen voor de gemeente en de gehele regio.

Methoden
De methode van de natuurlijke alliantie en de gidsmodellen zijn hulpmiddelen, die klimaat integreren in het domein van de ruimtelijke planvorming.


Resultaten verschenen op
Projectsoort
Onderzoek
Deelnemer
Gemeente Rheden
Schaal
Gemeente, Wijk / buurt
Thema
Droogte, Hitte, Overstroming, Wateroverlast