Cool Towns ontwikkelt tools voor hittebestendige steden in Europa


Door klimaatverandering worden de zomers warmer en krijgen we meer te maken met hittegolven. In veel steden zorgt dat voor hittestress. Cool Towns is een samenwerking tussen 13 Europese steden en regio’s om hittestress te verminderen.

Cool Towns

Waarom dit project?

Veel steden willen de leefomgeving aanpassen om hittestress te verminderen, maar vaak missen ze nog de essentiële informatie en hulpmiddelen om dat te kunnen doen. De partners van het project Cool Towns willen daar verandering in brengen. Op basis van metingen in de zomermaanden ontwikkelen ze een hittestressmodel en een beslissingstool voor gemeentes. Het hittestressmodel brengt de hitte in de stad in kaart, en met de beslissingstool kunnen gemeentes besluiten nemen over maatregelen om hittestress tegen te gaan.

Hoe ziet het project eruit?

Cool Towns is in september 2018 begonnen en duurt ongeveer vier jaar. De Hogeschool van Amsterdam heeft een meetprotocol opgesteld. Op basis daarvan hebben de steden Amsterdam, Oostende, Breda, Middelburg en de provincie Oost-Vlaanderen in jullie en augustus metingen gedaan. Deze metingen gebruiken de onderzoekers niet alleen als test voor het hittestressmodel, maar ook als input voor de beslissingstool.

Het project bestaat uit 2 fases:

  • In de eerste fase van het onderzoek ontwikkelt het team van de Hogeschool van Amsterdam het hittestressmodel, waarmee ze de hitte in de stad in kaart brengen. Ze hebben nu een eerste versie van het hittestressmodel gemaakt en daarmee de eerste hittestresskaarten voor Breda en Oostende ontwikkeld. Daarna gaan ze de eerste set hittegevoeligheidskaarten maken, en ook hittestresskaarten voor de andere partnersteden. De verwachting is dat het hittestressmodel eind 2019-begin 2020 klaar is.
  • In de tweede fase ontwikkelen de partners de beslissingstool. Hierin zullen verschillende hittebestendigheidsmaatregelen komen met essentiële beslissingsparameters, zoals hittereductie, co-benefits, kosten en middelen. De gegevens voor deze tool ontstaan uit proefprojecten die partners in zeven verschillende gemeentes uitvoeren. Met deze proefprojecten kunnen de gemeentes verschillende maatregelen tegen hittestress in de openbare ruimte testen en laten zien.

Voorbeelden proefprojecten

Voor de beslissingstool onderzoeken de zeven gemeentes samen met Sioen Industires (BE) en GreenBlue Urban (UK) welke combinaties van maatregelen en locaties ze als proefprojecten kunnen gebruiken. Zo heeft Oostende het plan om een parkeerplaats in de binnenstad om te vormen tot een groene oase. Breda wil een waterspeelplek in de binnenstad realiseren. De provincie Oost-Vlaanderen heeft plannen om schoolpleinen in 2020 groen in te richten. En Middelburg gaat de omgeving van het station vergroenen.

Cool Towns1

Wie werken mee aan het project?

De partners van Cool Towns zijn Hogeschool van Amsterdam (NL), University of Greenwich (UK), Université de Picardie (FR), Gemeente Middelburg (NL), Gemeente Breda (NL), Gemeente Oostende (BE), Gemeente Saint Omer (FR), Provincie Oost-Vlaanderen (BE), Provincie Kent (UK), GreenBlue Urban (UK), AUD Agency (FR), Sioen (BE),  CAPSO (FR). Het onderzoek is gefinancierd door o.a. Interreg 2 Seas Mers Zeeën, Provincie Noord-Holland en Provincie Zeeland.


Projectsoort
Onderzoek
Deelnemer
Hogeschool van Amsterdam, (NL) University of Greenwich (UK), Université de Picardie (FR), Gemeente Middelburg (NL), Gemeente Breda (NL), Gemeente Oostende (BE), Gemeente Saint Omer (FR), Provincie Oost-Vlaanderen (BE), Provincie Kent (UK), GreenBlue Urban
Schaal
Wijk / buurt
Thema
Hitte