Lancering Urban ClimAdApp voor Amsterdam

Gepubliceerd 8 september 2016

Heb je nu last van de hitte in je stadswoning? Het wordt nu vaak ondraaglijk warm omdat de stad het warme weer versterkt. Of ben je dit jaar bij guur weer al bijna weggewaaid op een plek als het Waterlooplein of bij een hoog gebouw, bijvoorbeeld op de Zuidas? Dan heb je last van het stadsklimaat.

Hitte en wind in de stad zijn allebei lokale stadsklimaatverschijnselen waar stedelingen veel aan kunnen doen. Particulieren kunnen zelf verschillende maatregelen nemen om overlast rondom huis en tuin te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het vergroenen van gevels en de open ruimtes rondom een huis. Ook ontwerpers en planners kunnen veel doen om de openbare ruimte van een leefbaar microklimaat te voorzien, door bijvoorbeeld op de juiste plekken bomen of windschermen te plaatsen, ventilatiegebieden vrij te houden, materialen te gebruiken die weinig warmte opslaan of gebieden zoveel mogelijk van bestrating vrij te houden.

Om mensen zelf te laten ontdekken hoe zij in hun directe woonomgeving in Amsterdam problemen met hitte en wind op kunnen lossen kunnen ze de nieuwe smartphone app “Urban ClimAdApp” raadplegen. Deze app geeft dan locatie-specifiek advies over passende maatregelen. Zo zie je in twee clicks hoe je de stedelijke omgeving kunt beschermen tegen hinderlijke verschijnselen van het stadsklimaat.

Met deze app kunnen mensen bewust worden gemaakt van de grote speelruimte die stedelingen (bewoners, huiseigenaren, ontwerpers en planners) hebben om het stadsklimaat samen beter te maken.

In het kader van de lancering van de Urban ClimAdApp sprak CAS met stadsklimaatadaptatie-specialiste Sanda Lenzholzer.

Denk je dat de app mensen iets nieuws heeft geleerd over het stadsklimaat in Amsterdam?

Mensen kunnen aan de hand van de stadsklimaatkaart in de app in een oogopslag zien wat er aan de hand is en dat er in de stad heel verschillende microklimaatsituaties zijn. Veel mensen zijn er tot nu toe nog niet van bewust geweest, maar nu zie jet het op de kaart meteen.

Denk je dat de app mensen bewust maakt van de problematiek rondom stadsklimaat?

Ik hoop van wel! We hebben geprobeerd om de problematiek in de hitte- en wind informatie op een duidelijke en simpele manier visueel te communiceren en hebben in de kaartlegenda ook toegevoegd dat het om verschillende probleemklassen gaat. Dat houdt ook in dat er in sommige gebieden ook gewoon niets aan de hand is en geen adaptatiemaatregelen nodig zijn.

Denk je dat de adaptatie- aanbevelingen mensen tot actie inspireren?

Ik vermoed van wel, want we hebben heel veel praktisch toepasbare oplossingen en plek -specifieke voorstellen. De oplossingen zijn gesplitst in informatie voor particuliere huiseigenaren en voor mensen die met het ontwerp van de stad of openbare ruimte bezig zijn. Deze adaptatievoorstellen zijn in bondige overzichten met plaatjes weergegeven en met een klik verder is er nog meer informatie over de desbetreffende ingrepen inclusief informatie over effectiviteit van de ingrepen, de relatieve kosten en mate van onderhoud.

Wordt de kwaliteit van de buitenruimte door het volgen van de aanbevelingen beter?

Absoluut- een aangenamere thermische omgeving, zowel in de openbare ruimte als rondom het eigen huis maakt het buiten vertoeven veel aantrekkelijker. Ook zijn heel veel van de maatregelen gerelateerd aan het ‘vergroenen’ van de stad en we weten dat meer groen in de stad door mensen zeer gewaardeerd wordt.

Wat is volgens jou de bijzondere kracht van deze app?

Dat de informatie heel visueel, duidelijk en simpel over wordt gebracht en dat je binnen drie kliks veel te weten komt over de staat van het stadsklimaat op een bepaalde plek en hoe je dat met het veel, en vaak eenvoudige, maatregelen kunt verbeteren.

De app is te downloaden via:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.swla.UrbanClimadApp

Apple: https://itunes.apple.com/nl/app/urbanclimadapp/id1148030801?ls=1&mt=8

De app is gestoeld op wetenschappelijke kennis die door specialisten van Wageningen Universiteit is gegenereerd. Als basis voor de app is door de meteorologen Gert-Jan Steeneveld en Natalie Theeuwes een stadsklimaatkaart voor Amsterdam gemaakt. Stadsklimaatadaptatie-specialiste Sanda Lenzholzer heeft een maatregelencatalogus opgesteld die de locatie-specifieke informatie over adaptatiemaatregelen verstrekt. Gert Sterenborg heeft de app geprogrammeerd. Claire Oude Aarninkhof heeft het project conceptueel begeleidt. Dit project is een AMS stimulus project en wordt gefinancierd door het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) en Wageningen Universiteit. Als u vragen heeft, graag reactie aan Sanda Lenzholzer (sanda.lenzholzer@wur.nl)

Als u vragen heeft, graag reactie aan Sanda Lenzholzer (sanda.lenzholzer@wur.nl)