Operatie Steenbreek: tegels eruit, planten erin!

Gepubliceerd 31 augustus 2017

Tropische warmte en noodweer zorgden deze week op verschillende plekken in ons land voor overlast. Mensen die een verfrissende duik wilden nemen, stuiten op veel plaatsen op blauwalgen of kregen last van zwemmersjeuk. Anderen, vooral ouderen, raakten hier en daar bevangen door de hitte. Hevige regenval veroorzaakte in meerdere provincies overgelopen putten en wateroverlast. Het was ook de week dat Operatie Steenbreek aankondigde dat zich twee nieuwe gemeenten aansluiten bij het initiatief om burgers te enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen.

Burgers die hun tuin vergroenen dragen bij de klimaatbestendigheid van hun buurt. Zeker als men bedenkt dat plusminus 40% van de stedelijke oppervlakte in bezit is van particulieren. Ze kunnen hierdoor een aanzienlijk bijdrage leveren aan het voorkomen van water op straat en hittestress.

De landelijke stichting biedt gemeenten een activiteitenpakket aan waarmee zij in de eigen gemeente bewoners en ondernemers kunnen inspireren en enthousiasmeren om hun eigen tuin te vergroenen. Steeds meer gemeenten sluiten zich aan bij Operatie Steenbreek. Onderstaande kaart geeft een overzicht van de gemeenten in Nederland die zijn aangesloten bij de Operatie Steenbreek.

steenbreekgemeenten

Zeven gemeenten genomineerd voor Operatie Steenbreek trofee

Op 20 september wordt de Steenbreektrofee uitgereikt. Vorig jaar was Den Haag de winnaar en dit jaar zijn er zeven gemeenten genomineerd: Alphen aan den Rijn, Eindhoven, Groningen, Laarbeek, Leeuwarden, Leiden en Utrecht.

Het doel van de prijs is om de vele acties die worden uitgevoerd samen met bewoners en/of het bedrijfsleven in het zonnetje te zetten. Er wordt geleerd van de verschillende activiteiten en ze zijn een inspiratie voor anderen. Kijk op de website van operatie steenbreek of uw gemeente al is aangesloten en hoe u kunt mee doen.


logo-steenbreek