Verplichte stresstest wateroverlast voor waterschappen en gemeenten

Gepubliceerd 30 mei 2017

Gemeenten en waterschappen moeten voor 2023 een gestandaardiseerde stresstest voor wateroverlast uitvoeren. Daardoor krijgen overheden, bedrijfsleven en particulieren een goed inzicht in de kwetsbaarheid van hun omgeving voor wateroverlast door extreme regenval. Op basis daarvan worden keuzes gemaakt over het nemen van maatregelen om de gevolgen van hoosbuien en/of langdurige regenval die in de nabije toekomst door de klimaatverandering vaker zullen voorkomen, te beperken. Hiervoor pleit de Adviescommissie Water (AcW) in haar advies aan de minister van Infrastructuur en Milieu.

Nederland en de ons omringende landen hebben mede onder invloed van klimaatverandering steeds vaker te maken met wateroverlast door extreme regenval. Het betreft zowel intensieve, kortdurende hoosbuien, die vaak leiden tot overbelasting van de riolering, als langdurige regenval waardoor oppervlaktewateren zoals beken, sloten en vaarten buiten hun oevers treden. Zo ontstond in juni 2016 in het grensgebied van Limburg en Noord-Brabant veel schade door langdurige neerslag. De verwachting is dat zowel de intensiteit als de frequentie van deze extreme regenbuien door klimaatverandering verder zal toenemen.

De gestandaardiseerde stresstesten leggen de knelpunten en de gevoeligheden van een gebied voor wateroverlast bloot, zowel in de huidige situatie als in de nabije toekomst. De AcW adviseert te komen tot verplichte stresstesten voor alle gebieden in Nederland, die periodiek worden herhaald. De uitkomsten van de stresstesten zijn voor zowel bedrijven als burgers toegankelijk. Het is van belang dat de gemeenten en waterschappen vervolgens in gesprek gaan met andere overheden, bedrijven, particulieren en maatschappelijke organisaties om passende maatregelen te treffen en om deze zo veel mogelijk aan te laten sluiten bij herinrichtingprojecten en vervangingsopgaven in het landelijk en stedelijk gebied. In de stresstest dient ook specifieke aandacht uit te gaan naar de kwetsbaarheid van vitale en kwetsbare infrastructuur voor wateroverlast.

De AcW beveelt aan dat gemeenten en waterschappen actief communiceren richting burgers en bedrijven wat de risico’s op wateroverlast zijn, dat de overheid niet alle risico’s kan afdekken en welke maatregelen de overheid voor haar rekening neemt om (een bepaalde mate van) wateroverlast te voorkomen.

Verder ligt er een opgave om te komen tot betere kennisontwikkeling en kennisdeling over wateroverlast.

De Adviescommissie Water heeft het advies opgesteld op verzoek van de minister van Infrastructuur & Milieu, mede omdat het kabinet op Prinsjesdag 2017 voor de eerste keer een Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (als onderdeel van het Deltaprogramma) naar buiten wil brengen.

De Aanbiedingsbrief Advies Wateroverlast en het Advies Wateroverlast lees je op de website van de Adviescommissie Water.