De zomer van 2017 begint met extremen

Gepubliceerd 2 augustus 2017

Begin augustus zitten we ongeveer halverwege de zomer. Het ideale moment om een tussentijdse balans op te maken. Wat we nu al kunnen zeggen: de zomer van 2017 is er eentje van extremen.

Warmste juni in ruim een eeuw

Met een gemiddelde temperatuur van 18,0 °C tegen normaal 15,6 °C eindigde juni 2017 op een gedeelde eerste plaats in de rij van warmste junimaanden sinds 1901. Ook in 1976 had juni een gemiddelde temperatuur van 18,0 °C.

Tropisch warm

De temperatuur liep regelmatig flink op, vooral van 18 tot en met 22 juni. Het KNMI gaf in die periode code geel uit vanwege de hitte. De maand telde in totaal acht zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) en twee tropische dagen (maximumtemperatuur 30°C of hoger), tegen normaal respectievelijk vijf en een. Het zuidoosten van het land telde vijf dagen waarop de temperatuur boven de 30°C kwam. Op 22 juni werd in Arcen de hoogste maximumtemperatuur van deze maand gemeten, 35,2 °C.

Droogte

Lang leek het er op dat de maand net als mei als (zeer) droog de boeken in zou gaan, maar de laatste week van de maand leverde vooral in het noorden van het land aardig wat (extreme) neerslag op. Ondanks de hitte en droogteproblemen viel deze junimaand gemiddeld over het land nog bijna de gebruikelijke hoeveelheid regen: circa 60 mm tegen 68 normaal. Door het zonnige en warme weer verdampte deze maand zeer veel bodemvocht en was in het hele land sprake van grote droogte.

Juli niet eerder zo nat in het noordoosten

Juli was een maand met extreem weer. De maand begon met een hittegolf, daarna vroor het lokaal aan de grond en zaterdag 29 juli was de zwaarste storm ooit in juli.

Regen

Er viel in juli in de Bilt ongeveer 90 millimeter neerslag, tegen 78 millimeter normaal gesproken. Vooral in Groningen en Drenthe was het een zeer natte maand. Op verschillende plaatsen in die provincies viel meer dan 150 millimeter regen.

Hittegolf

Nederland maakte begin deze maand voor de achtste keer deze eeuw een hittegolf door. Dat is het geval als in De Bilt gemeten minimaal vijf zomerse dagen van 25 graden of hoger worden gemeten. Van die reeks moeten er minimaal drie tropisch zijn met temperaturen van minstens 30 graden.

De heetste dag was donderdag 2 juli. In Maastricht kwam de temperatuur toen uit op 38,2 graden. Het absolute record (38,6 graden in Warnsveld op 23 augustus 1944) werd net niet gehaald.

Vorst, kou en storm

Na de hittegolf werd het kouder. Op vrijdag 10 juli kwam de temperatuur aan de grond in Twente zelfs tot 1,3 graden onder nul. Sinds 1970 is in Nederland in juli vijf keer vorst aan de grond gemeten.

Nooit eerder begon de laatste julidag zo koud als dit jaar. In het Gelderse Deelen was het vrijdag om 6.40 uur precies 4 graden. In De Bilt kwam de minimumtemperatuur een uurtje eerder uit op 5,1 graden. De periode tussen 20 juli en 20 augustus is doorgaans de warmste tijd van het jaar.

De zomerstorm van afgelopen zaterdag was ook uitzonderlijk. In IJmuiden werd een windstoot van 121 kilometer per uur gemeten, aldus Weeronline.

Bronnen: KNMI, Weeronline, Nu.nl


splash-401298_1920