Factsheet toont de dakprestaties van groenblauwe daken

Gepubliceerd 24 september 2018

Op 19 september jl. presenteerde de Green Deal Groene Daken i.s.m. STOWA de ‘Facts & Values groenblauwe daken’. Daaruit blijkt dat slim ingerichte groenblauwe daken veel voordelen hebben.

De factsheet laat dakprestaties zo kwantitatief mogelijk zien. Onder meer ten aanzien van kosten en baten, koeling, waterberging, biodiversiteit en (extra) buitengebruiksruimte. Hij is gebaseerd op dertig wetenschappelijke bronnen. Met de factsheet willen STOWA en de Green Deal het gesprek tussen alle belanghebbenden van groene daken op gang brengen, met als doel te zorgen voor meer en betere groenblauwe daken en gezamenlijk alle voordelen daarvan te benutten. Eén van de voordelen is dat bij neerslag de planten op het dak 45 tot 70 procent van de neerslag verdampen. Dit geeft verkoeling binnen en buiten, en zorgt dat er minder water van het dak direct afstroomt naar het riool. Door de verkoelende werking op het dak leveren zonnepanelen in combinatie met groen 6% meer energie op.

Wanneer alle daken groen zijn in een wijk, is een reductie tot 50 procent minder riooloverstortvolume te realiseren. Ook als het alleen om sedumdaken gaat. De factsheet toont deze en andere voordelen voor zowel de gebouweigenaar als voor anderen in de omgeving.

Voor alle voordelen aan groene daken en de bronnen, zie de factsheet.

Bron: Stowa


Factsheet groene daken