Symposium Climate Trees: Welke bomen gaan we kweken en aanplanten in een veranderend klimaat?

Gepubliceerd 8 mei 2018

Veel boomsoorten in het stedelijk gebied zullen in de toekomst lijden onder de effecten van klimaatverandering. Om bomen in stedelijk gebied te behouden zullen sommige soorten daarom vervangen (moeten) worden door soorten die beter bestand zijn tegen uiteenlopende weersextremen. Bomen moeten in de toekomst niet alleen bestand zijn tegen lange perioden van droogte, maar ook tegen hitte en piekbuien. Ook zullen er meer plagen en ziekten bij stadsbomen optreden bij een veranderend klimaat.

De bomenteelt is in Nederland een belangrijke bedrijfstak, met een grote internationale afzet. Toch is er volgens Hein van Iersel, hoofdredacteur van de vakbladen Boomzorg en Boom in Business in Nederland, weinig kennis over de relatie tussen bomen en klimaatverandering aanwezig. Daarom organiseert NWST, uitgeverij van onder andere de vakbladen Boomzorg en Boom in Business, in samenwerking met Batouwe Boomkwekerijen het internationale symposium Climate Trees. Bezoekers van het symposium op 20 juni in Dodewaard krijgen onder andere antwoord op de vraag welke boomsoorten het meest resistent zijn tegen toekomstige klimaatverandering?

Buitenlandse instituten lopen voor met wetenschappelijk onderzoek op dit onderwerp. Het symposium Climate Trees moet dan ook een impuls geven aan de internationale kennisdeling binnen de bedrijfstak. Britse, Duitse en Nederlandse experts zullen tijdens het symposium ingaan op vragen rondom het anticiperen op klimaatverandering. De complete sector, van kwekerijen tot landschapsarchitecten en boombeheerders moeten uiteindelijk gestimuleerd worden om de juiste soorten aan te planten en te kweken. Meer informatie over het evenement is te vinden op de website van Climate Trees.


Afbeelding symposium climate trees