Wateroverlast

De jaarlijkse neerslag in Nederland is tussen 1910 en 2022 toegenomen met 26%. Vooral de winters zijn natter geworden, maar ook in de zomer valt meer neerslag. Hevige en langdurige neerslag kan zorgen voor wateroverlast. Voorbeelden zijn: schade aan gebouwen en onbegaanbare wegen. In de toekomst neemt door klimaatverandering de kans op wateroverlast verder toe. Vooral zomerse hoosbuien kunnen nog extremer worden.

Ongekend extreme buien in 2021 in Limburg

De extreme buien in de zomer van 2021 in Limburg, Duitsland en België waren een ongekende gebeurtenis. Een gebeurtenis waarmee ook klimaatstresstesten nog geen rekening hielden. Een consortium vanuit NKWK heeft in 2022 en 2023 een methode ontwikkeld waarmee je per gebied inzicht krijgt in de gevolgen die zo’n ‘waterbom’ daar kan hebben. Ook hebben de onderzoekers een handreiking ontwikkeld voor de bovenregionale stresstesten voor wateroverlast en overstromingen.

Wat vind je in dit kennisdossier?

In dit kennisdossier lees je meer over de oorzaken en gevolgen van wateroverlast. Ook vind je hier informatie over effecten van verschillende maatregelen tegen wateroverlast en delen we resultaten van verschillende studies op dat gebied.

Mis je iets? Laat het ons weten!

Ken je zelf een studie of bron op het gebied van wateroverlast die hier nog niet genoemd is? Dan zijn we blij als je dit met ons deelt. Dat kan via het contactformulier.