Mario Brinkman, adviseur riolering gemeente Westerkwartier

Mario houdt zich als adviseur riolering bij de gemeente Westerkwartier bezig met riolering en stedelijk water. Wateroverlast is een thema dat hem aan het hart gaat. Volgens Mario is humor een belangrijke manier om het thema wateroverlast onder de aandacht van zijn collega’s te brengen.

Mario

Afwachten is geen optie

Per 1 januari 2019 gingen de gemeenten Leek, Marum, Grootegast, Zuidhorn en een klein stukje van de gemeente Winsum herindelen tot de nieuwe gemeente Westerkwartier. Als beleidsmedewerker water en riolering bij de gemeente Zuidhorn heeft Mario samen met collega’s van de andere herindelingsgemeenten regelmatig afstemmingsoverleg.
De herindeling en wat dit voor iedereen betekende stond hoger op de lijst dan een stresstest wateroverlast. Maar ze moesten er wel mee aan de slag, want eind 2019 moet de stresstest wateroverlast uitgevoerd zijn.
Mario: “We kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat afwachten geen optie is. Omdat het thema mijn grote belangstelling heeft, hebben we afgesproken dat ik de “kartrekker” van het project stresstest wateroverlast ben.”

Thema dat veel vakgebieden raakt

Wateroverlast is een thema dat veel vakgebieden raakt. Het gaat om vragen als: Hoe hou je bij nieuwe ontwikkelingen meteen al rekening met eventuele wateroverlast? Of een tekort aan water?

Mario: “Er moeten ontwerpers en planmakers aanhaken, maar ook mensen van de openbare orde en veiligheid. Want wat gebeurt er als bepaalde belangrijke toegangswegen door wateroverlast onbegaanbaar worden voor hulpdiensten? Daarnaast heeft de buitendienst veel kennis van de omgeving en waar knelpunten ontstaan. Ze hebben vaak erg praktische oplossingen om zaken aan te pakken. Het is dus een breed thema.”

Leuke workshop

Om klimaatadaptatie als thema onder de aandacht te brengen heeft Mario voor zijn (nieuwe) collega’s een workshop georganiseerd.

“ Via Intranet nodigde ik alle collega’s uit. Ik stuurde een “persoonlijke” mail naar collega’s waarvan ik dacht dat zij er zeker bij betrokken moeten zijn. Ondertussen werkte ik door aan een leuk programma. We begonnen met een lunch, omdat dit vast wel wat mensen over de streep zou trekken. We lieten een bestuurder de middag openen en nodigden een aantal interessante sprekers uit. Samen Klimaatbestendig vertelde over succesvoorbeelden en werkwijzen elders in het land. En Melanie Bakema vertelde over het belang van de veiligheidsregio bij dit thema. Daarna volgden workshops met cases die uitgewerkt moesten worden. Dit leverde een aantal creatieve, maar ook hilarische oplossingen op, zoals de Mc Drijf. Lol maken mag natuurlijk. Humor lost veel op. Uiteindelijk deden er ongeveer vijfenveertig collega’s mee aan de middag.”

Geen “ver van mijn bed show” meer

Mario vervolgt: “Mijn ervaring is dat door het zo praktisch op te pakken, met een beetje humor en lef, veel collega’s heel positief aan deze middag hebben bijgedragen. Weken later hadden we het er nog over. Op deze manier blijft het wel hangen tussen de oren en daar kun je dan later de vruchten van plukken. Wanneer je een bepaalde collega nodig hebt voor dit thema is het ineens geen “ver van mijn bed show” meer. Er is nog veel werk te verzetten binnen het thema klimaatadaptatie. Maar je bereikt veel met een goede start en door de boel een beetje leuk en luchtig te houden.”

Bekijk ook de video: hoe krijg ik mijn collega’s mee?

Heb jij een vraag over het meekrijgen van je collega's in klimaatadaptatie? Samen Klimaatbestendig helpt jou zoeken naar het antwoord. Mail naar info@samenklimaatbestendig.nl.